fbpx

Skogsmeny

Meny för gäster i skogsrum

Elden sprakar och dofterna från er middag sprider sig i skogen. Att laga mat över elden är en del av upplevelsen i skogen.

För er som bor i skogsrummen innehåller matkorgarna allt ni behöver, även saker att äta med och på. Allt kommer färdigt att tillaga och disken lämnar du till oss!

Genom råvaror och produkter från trakten och med skogen och elden som krydda blir maten extra god.


Eftersom ni lagar maten själva bör ni har samma huvudrätt till alla i sällskapet, eller i alla fall är minst två personer om varje rätt.
Ca en vecka innan ert besök är det dags att beställa mat. Ni får mer information om detta när det närmar sig. Menyn kan förändras under säsongen.

NÅGOT SOM VÄNTAR

En bra start på en vistelse hos oss är att sätta sig ner, njuta av skogen och ta något gott att dricka och äta.

Bubbel och praliner
4 st praliner i olika smaker och en flaska mousserande fläderblomsvin från Kiviks musteri (alkoholhalt 0,5 %) Alla våra praliner kommer från Skatter och Choklad i Vadstena,  produkterna är handgjorda, och i så stor utsträckning som möjligt gjord av närproducerade, svenska och ekologiska råvaror.
Folköl, chips och ölkorv
Tre stycken lokala folköl. Till detta tre sorters chips och ölkorv från gårdens får. Perfekt start eller som tillbehör i badtunnan!

Att laga mat över elden är ett äventyr, ibland tappar man en korv, bränner en smet eller grillar upp ett pinnbröd. Det hör till och gör det hela lite roligare.

HUVUDRÄTTER

De flesta av våra huvudrätter tillagar ni över öppen eld eller glöd. Innehållet i korgarna kan variera något beroende på vilka produkter som finns tillgängliga och vilka råvaror som är i säsong just då.

KOLBULLE

Kolbullar är en favorit i skogen och perfekt eldmat. Detta är vår variant av en gammal maträtt som kom till när kolare och skogshuggare bodde ute i kojor i skogen. Fläsk eller stekost steks med kål och lök i stekpanna över elden. I slutet häller ni över kolbullesmeten i ett tunt lager likt en pannkaka. Äts med lingonsylt! Orimligt gott, gillas både av vuxna och barn! Går att få vegansk.

Rekommenderad dryck:
Folköl från Ölsbo

TUNNBRÖDSRULLE

Wrap med hantverksbakade tunnbröd från trakten fyllt med säsongens grönsaker, hummus eller aioli, toppas med balsamvinäger och picklad rödlök.
Färdiga att äta och går utmärkt att ta med som matsäcksmat på utflykten eller vägen hem. Perfekt som lunch eller lättare kvällsmat.

Rekommenderad dryck: Fläderblomsvin från Kivik.

Pulled lamb

Ni värmer lammköttet över elden samtidigt som ni steker glödbröden snabbt. Äts sedan som en wrap med bröd, grönsaker, picklad rödlök och andra tillbehör beroende på vad som finns i landet och i skogen. Köttet kommer från gårdens lamm och grönsakerna från trakten.

Rekommenderad dryck:
Folköl från Ölsbo


GRÖNSAKSWOK

Vilka grönsaker som ingår i vår grönsakswok beror på vad som växer i trakten just nu. Ofta är det en bas av kål och rotfrukter, till det bladgrönt och andra grönsaker för säsongen. Till grönsakerna steker ni stekost och glödbröd. Äts med hummus, picklad rödlök och aioli.

Rekommenderad dryck:
Found on the ground (aroniadryck från Rimforsa)

KORVTERMOS

För våra små besökare går det även beställa varmkorv med bröd. Här är varmkorven gjord på våra lamm och korvbröden är hembakade. För oroliga föräldrar kan vi meddela att även om korven är gjord på lamm smakar den likt en varmkorv på fläsk, så brukar vara godkänd även av små finsmakare. Serveras med grönsaksstavar och ketchup.

Rekommenderad dryck: Smakis


SÖTSAKER

Perfekt som fika eller avslut på middagen.

FIKAKORG

En klassisk fikakorg med kaffe hembakade bondkakor och bullar enligt vår mormors recept. Säg till om ni vill ha saft eller the istället för kaffet! Ta med och avnjut varsomhelst i skogen eller på utflykt.


HOTAM TOTAM

Smör, havregryn, socker och rabarber eller blåbär från gården när det finns, annars blir det ofta äpplen med kanel. Allt steks i panna och äts med vaniljglass.
Perfekt som efterrätt!

VÅFFLOR

För den modige. Nygräddade våfflor över öppen eld. Fantastiskt gott men kräver lite finess för att inte bränna. Ingen fara, vi lägger till lite extra smet så du kan elda upp några stycken… Serveras med sylt. (Ps. Kan även beställas som frukost)

OSTKAKA

En klassisk ostkaka från Fresons i Rimforsa. Lagom för två personer som efterrätt eller en person som lyxig lunch. Serveras med sylt.PAJ

I våra reflektorugnar tillagas pajen bredvid elden. Ugnarna sätts upp vid er lägereld och pajen kommer färdig att tillaga. Beroende på säsong är det rabarber, blåbär eller äpplen. Serveras med vaniljsglass från Stafsäter.


Förrätter och ANNAT GOTT ATT HA TILL

Granbarksost från Jurss mejeri med pinnbröd
Det här är det godaste, smält osten över elden och ät med pinnbröd, som en skogsfondue. Lagom till två.
Ostbricka med granbarssylt
Lokala ostar av olika karaktär och vem vill inte testa granbarssylt?
Pinnbröd med smör
Grillas på pinne, äts med smör och glädje.

DRYCK & Dryckespaket

Dryck kan köpas på plats men förbeställ gärna, vi har en rad olika alkoholfria alternativ som passar till våra matkorgar. Drycken levereras kyld ihop med maten.

Ett sexpack lokal öl
Lokala folköl från grannen Ölsbo. Passar fint i tunnan eller bara att avnjuta framför elden till en god kolbulle eller lamm.

Fläderblomsvin och aronia
En flaska fläderblomsvin från Kivik, bra att skåla i innan maten för att sedan övergå till en flaska Aronia dryck från Found on the ground gjord i Rimforsa bara någon mil från oss. Bra middagsdryck eller att sitta med framför elden tills mörkret faller på.

En blandad back
Svårt att välja? Då är vår blandback det perfekta alternativet, sex drycker med en blandning av läsk, lemonad och folköl.

Lemonad och läsk
Två lemonad från Kivik samt två läsk från Törst.

Övrigt urval av drycker

 • Aroniadryck (alkoholhalt 0% )– Närproducerad råpressad aronia från Rimforsa som ger en fin balans av syra och fruktighet från Found on the Ground. Funkar både till ostbrickan och middagen.
 • Ölsbo pilsner 2.5% 33cl – Från grannen Ölsbo Gårdsbryggeri köper vi en underbart god ekologisk folköl.
 • Mousserande fläderblomsvin, Kiviks musteri (alkoholhalt 0,5 %)
 • Lemonad från Kiviks musteri – citron eller päron/ingefära
 • Äppelmust Krakås, Kiviks musteri

FRUKOST

”Frukost på sängen” ingår i din bokning och då ingår även kaffe eller the. Du kan även välja att byta ut den mot någon av våra andra frukostar eller våfflor. Har du ett barn som ska hänga med ingår frukost på sängen om den är över 2 (och då betalar som en extra person), mindre barn kan köpa till barnfrukost.

Frukost på sängen

I frukostkorgen finns klassiska frukostmåsten som yoghurt (från Fresons i Rimforsa), bär eller musli, honung, hantverksbakat tunnbröd, hembakad filmjölkslimpa, knäcke, färsksaltad gurka, smör och ost som pålägg. Ägg från granngården och juice från Rscued. Vi kommer med korgen mellan 8:30 och 9:00.
Eldfrukost

Lockas du av tanken att tända en eld på morgonen och fixa din egen frukost? Då är eldfrukost perfekt. Levereras kvällen innan och innehåller, pinnbrödsdeg, smör och ägg att steka.Barnfrukost

Till de barn som inte äter så mycket på morgonen plockar vi ut några favoriter till frukostkorgen. Yoghurt med bär eller musli, hantverksbakat tunnbröd. Smör, ost och gurka till pålägg och mjölk att dricka.

Allergier: Vi kan inte garantera att det är fritt från t.ex. gluten, mjölk eller nötter eftersom vi har dessa produkter i köket. Däremot har vi rutiner för att separera de olika varorna och är noga med rengöringen. Kom ihåg att meddela allergier vid bokning av mat och fråga gärna om du undrar över något eller om du behöver särskilda rutiner för att din mat ska bli säker för dig.

Specialkost: Flera av våra rätter är både veganska och vegetariska i grunden, detta varierar något över säsongen beroende på tillgång till grönsaker i skog och mark men aldrig något problem att ordna. Säg bara till vid beställning.

Viktigt att du meddelar specialkost och allergier vid beställning!

Våra mathantverkare och producenter

På Naturlogi brinner vi för hållbara och lokalproducerade livsmedel. Vi är därför stolta medlemmar av Östgötamat och har hela tiden som mål att så mycket som möjligt av den mat vi serverar kommer från lantbruk och producenter i trakten. Läs gärna mer på: http://www.ostgotamat.se/

För oss är det viktigt att hitta mathantverkar och producenter som, precis som vi, brinner för det lokala, småskaliga och hållbara. Här hittar ni mer information och länkar till våra samarbetspartners rörande råvaror och produkter till våra matkorgar. Är du en producent eller mathantverkare i trakten? Här gärna av dig och se om vi kan starta ett samarbete.

Eksjöhult småbruk
Här odlar Mathilda och Tom grönsaker helt utan besprutning, konstgödsel eller fossila bränslen. Gården ligger ungefär 1,5 mil från oss och under sommaren levereras grönsakerna till våra matkorgar främst från Eksjöhult.
Fresons bageri och trädgård
I Rimforsa, ca 2,5 mil från oss, ligger Fresons bageri och trädgård. Där hämtar vi yoghurten till våra frukostkorgar. Yoghurten tillverkas av mjölken från gårdens kor och är så där fantastiskt god som man kan tänka sig! Härifrån får vi även nyslungad honung till frukosten och senap till korvarna.
Ölsbo
På granngården Ölsbo bryggs det passande nog öl! Vilken lycka att kunna servera folköl från granngården, dessutom gjord helt på svenska och ekologiska råvaror.
Gävbo Bakstra
Hantverksbakat tunnbröd av ekologiska, lokala råvaror och kulturspannmål bakas i Gammalkil ca 2 mil från oss. Ett fantastiskt bröd som både ingår i frukosten och i våra tunnbrödsrullar, där är det oftast Sverkers potatistunnbröd som gäller, om det finns gammelpotatis kvar för säsongen såklart!
Found on the ground
Annelie och Sofia råpressar aroina och framställer en dryck med en känsla av att dricka mark, skog och glöd i samma klunk. Drycken framställs på Hallstad Säteri i Rimforsa ca 2 mil från oss och passar perfekt till maten, ostbrickan eller bara att dricka på kvällen.

SAMLADE RECEPT

Här har vi samlat en lista på mat som vi gillar att laga över öppen eld. Kanske hittar ni som planerar att ta med mat något bra tips!

 • Kanelbullar över eld
  Kanelbullar över eld är otroligt gott, förbereds hemma och tillagas utomhus.
 • Pulled lamb
  Pulled lamb är en smarrig het lammgryta som kokas till köttet faller isär och gärna äts i bröd med goda tillbehör.
 • Hotam Totam
  Hotam Totam är en smidig och riktigt god efterrätt som går bra att laga över öppen eld.
 • Pinnbröd
  Det klassiska grilltillbehöret. Här är vårt favoritrecept.
 • Pastasås med kantareller
  Perfekt när du hittat kantareller eller annan god svamp i skogen.
Back to Top