Kolbulle över eld

Meny

SKOGSMENY

På Naturlogi brinner vi för det lokala, hållbara och småskaliga. Här lagas maten över elden med råvaror från gården, skogen och landskapet runt oss.EN TRERÄTTERS MENY BASERAD PÅ VAD SÄSONGEN HAR ATT ERBJUDA JUST NU

Njut lite extra i skogen och njut av både förrätt, varmrätt och efterrätt. Vilka rätter det är varierar över säsongen och anpassas efter vilka råvaror som finns hemma just då. Det kan bli maträtter från menyn eller andra spännande smaker. Men ni kan lita på att det blir en härlig måltid med lokala råvaror och en mysig stund med tillagning runt elden.

PRIS: 550 kr / person
Dryckespaket: 330 kr / 2 personer


De flesta av våra rätter tillagar ni själva vid rummen. Allt är förberett, det enda ni gör är att tillaga maten över elden. Instruktion och allt ni behöver medföljer, disken sköter vi. Beställ antingen en tre rätters eller välj själv bland våra olika alternativ. Ca en vecka innan ert besök är det dags att beställa mat. Ni får mer information om detta när det närmar sig. Menyn förändras under säsongen.


En bra start på en vistelse här är att sätta sig ner, njuta av skogen och ta något gott att dricka och äta.
Väljer ni något som väntar står det på rummet när ni kommer. Förrätter och snacks levereras med huvudrätten om ni inte säger till om annat. I receptionen har vi även lite snacks och chips ni kan ta med er upp till rummet när ni checkar in.

NÅGOT SOM VÄNTAR

Bubbel och praliner
Lokalt tillverkade praliner från Ett kilo socker med skogsmaker och Rudenstams fantastiska hantverkstillverkade Rudu cider. En lyxig start för er som firar något eller bara vill njuta lite extra.
PRIS: 450 kr

Folköl, ölkorv och rökta fiskar
Fyra stycken lokala folk- och lättöl från grannen Ölsbo gårdsbryggeri. Till det ölkorv från gårdens får och rökta fiskar från Kolsvart. Perfekt start eller som tillbehör i badtunnan!
355 kr

Förrätter och snacks

Ostbricka med ölkorv
Lokala ostar och ölkorv från gårdens får, hemgjort fröknäcke och marmelad eller sylt.
Lagom att dela på för två.
PRIS: 325 kr
Går även att få utan ölkorv men med lite mer ost.

Ölkorv från gårdens får
En burk med den godaste av ölkorv från gårdens egna får.
80 kr
Chips från Skedevi Gård
Chips från Östötaslätten, välj mellan; salt eller kantarell
45 kr påse (100 g)


Foto: Romina Johansson

De flesta av våra huvudrätter tillagar ni över öppen eld eller glöd. Är det eldningsrestriktioner lagar ni på gasolkök.
Matkorgarna innehåller allt ni behöver för måltiden, ni behöver inte ta med något alls och disken lämnas till oss. Råvarorna är preparerade och det enda som är kvar är tillagningen.
Eftersom ni lagar maten själva bör ni har samma huvudrätt till alla i sällskapet, eller i alla fall är minst två personer om varje rätt.

Klassiker på Naturlogi

KOLBULLEPANNAN

Kolbullar är en favorit i skogen och perfekt eldmat. Detta är vår variant av en gammal maträtt som kom till när kolare och skogshuggare bodde ute i kojor i skogen. I vår variant steks stekost från Najas mejeri ihop med kål och lök i stekpanna. I slutet häller ni över kolbullesmeten i ett tunt lager likt en pannkaka. Äts med lingonsylt! Orimligt gott, gillas både av vuxna och barn! Går även få vegansk.

PRIS: 250 kr per person (veganskt 200 kr)

LÅNGBAKAT LAMM

Vår bästsäljare med pulled lamm från gården som långsamt kokat under många timmar. Till detta steker ni grönsaker, oftast från Eksjöhult småbruk och ibland från vårt eget land. Som tillbehör serveras inlagda grönsaker och surdegsbröd.
PRIS: 325 kr per person

Just nu

Utöver klassikerna har vi alltid en rätt som varierar med vad som finns i landen och skogen just nu. Vilken rätt som är aktuell just för ditt besök presenteras här på hemsidan när det närmar sig och kan vara allt från en god sallad på sommaren till en höstgryta med svamp.

SOMMAR GRÖNT

Ur grönsakslandet tar vi det som finns att skörda för stunden. Grönsaker att steka, kanske någon sallad och picklad grönsak som tillbehör och sedan stekost från Naja och surdegsbröd att grilla över elden.
PRIS: 230 kr per person


HOTAM TOTAM

Smör, havregryn, socker och rabarber eller blåbär från gården när det finns, annars blir det ofta äpplen med kanel. Allt steks i panna och äts med vaniljglass från Stafsäter.
Perfekt som efterrätt!
135 kr per person

FIKAKORG

En klassisk fikakorg med kaffe hembakade bondkakor och bullar enligt vår mormors recept. Säg till om ni vill ha saft eller the istället för kaffet! Ta med och avnjut varsomhelst i skogen eller på utflykt.
PRIS: 75 kr per person

OSTKAKA

En klassisk ostkaka från Fresons i Rimforsa. Lagom för två personer som eftermiddagsfika. Äts kall eller ljummen och serveras med sylt. Passar bäst till fika.
PRIS: 225 kr per ostkaka (lagom till 2 personer)


Foto: Veronica Lindo

Dryckespaket

Här finns ett väl valt utbud av goda drycker, vad sägs om lokal öl från granngården och Östgötaslätten eller skogssoda med smak av björklöv och granskott, producerad i djupa smålandsskogarna. Vi har satt ihop lite trevliga dryckespaket så ni slipper välja, men alla drycker säljs även direkt på plats.

EN BLANDAD BACK

2 sodor från Kvarngården
2 läsk från TÖRST
2 öl lätt eller folköl
PRIS: 330 kr

SEXPACK LOKAL ÖL

Lokala öl från Öslbo och Vreta Kluster. En blandning av lätt och folköl.
PRIS: 350 kr

NÅGOT BUBBLIGT

Bubbliga alkoholfria drycker som passar både till maten och till badtunnan eller framför elden.Rudu cider och mousserande vitavinbär från Rudenstams samt cider från Golden cider company.
PRIS: 330 kr

Dryck vi brukar ha hemma


Till våra vandrings- och cykelpaket skickar vi med en lättare lunch och fika. Dessa går även att beställa var för sig, antingen att ta med eller äta vid rummet.

TUNNBRÖDSRULLE

Lättare lunchalternativ som inte behöver tillagas och går lätt att packa ner i ryggsäcken på utflykten eller ätas på en stubbe i skogen.
Wrap med hantverksbakade tunnbröd från Gävbo Bakstra, fyllt med säsongens grönsaker från Eksjöhult småbruk och gården, toppas med någon god röra och picklad grönsak.
Färdiga att äta och går utmärkt att ta med som matsäcksmat på utflykten eller vägen hem.
PRIS: 195 kr per person

FIKAKORG

En klassisk fikakorg med kaffe hembakade bondkakor och bullar enligt vår mormors recept. Säg till om ni vill ha saft eller the istället för kaffet! Ta med och avnjut varsomhelst i skogen eller på utflykt.
PRIS: 75 kr per person

Dryck

Dryck från TÖRST eller Kvarngården,
55 kr per dryck.
Kan även väljas på plats.


FRUKOST

Frukost ingår alltid i din bokning och även för de extra personer över 2 år som ni angett i bokningen. För barn under 2 år kan en lite enklare frukost köpas till. Observera att barn över 2 år anges som extra personer i bokningen och ”Frukost på sängen” ingår.

Frukost på sängen

I frukostkorgen finns klassiska frukostmåsten som yoghurt från Naja, bär från gården eller egengjord granola, hantverksbakat tunnbröd från Gävbo Bakstra, hembakad filmjölkslimpa, knäcke, färsksaltad gurka från Kinda gurka, smör, ost och ägg från Eksjöhult småbruk. Äpplemust från Östgöta musteri att dricka. Vi kommer med korgen mellan 8:30 och 9:00.

Barnfrukost

Vi plockar ut några favoriter till frukostkorgen. Yoghurt med bär eller musli, hantverksbakat tunnbröd. Smör, ost och saltgurka till pålägg och mjölk att dricka.
Kan beställas till barn upp till två år.
95 kr

Foto: Madeleine Swan

Veganskt: Kolbullarna går att beställa veganska och även många av våra säsongsrätter. Tunnbrödsrullarna går även dessa att göra veganska likaså de flesta efterrätter och snacks, och såklart även frukost. Säg bara till vid beställning.

Allergier: Vi kan inte garantera att det är fritt från t.ex. gluten, mjölk eller nötter eftersom vi har dessa produkter i köket. Däremot har vi rutiner för att separera de olika varorna och är noga med rengöringen. Kom ihåg att meddela allergier vid bokning av mat och fråga gärna om du undrar över något eller om du behöver särskilda rutiner för att din mat ska bli säker för dig. Kolbullarna går ej att få glutenfria.

Viktigt att du meddelar specialkost och allergier vid beställning!
Vi ber er även respektera att det är ett extra arbete och kostnad för oss och vi ber er därför enbart meddela specialkost om det är nödvändigt. Vi upplever tyvärr ibland att gästerna ändrar sig vid ankomst. Vi vet även att magar kan vara olika känsliga vid olika tillfällen, om ni t.ex. är känsliga mot laktos i frukosten men inte på kvällen så är det inga problem eller konstigt för oss att fixa laktosfri frukost men ha vanlig glass till kvällsmaten.


ÖSTGÖTSKA PRODUCENTER

På Naturlogi brinner vi för hållbara och lokalproducerade livsmedel. Vi är därför stolta medlemmar av Östgötamat och har hela tiden som mål att så mycket som möjligt av den mat vi serverar kommer från lantbruk och producenter i trakten. Läs gärna mer på: http://www.ostgotamat.se/

För oss är det viktigt att hitta mathantverkare och producenter som, precis som vi, brinner för det lokala, småskaliga och hållbara. Här hittar ni mer information och länkar till våra samarbetspartners rörande råvaror och produkter till våra matkorgar. Är du en producent eller mathantverkare i trakten? Här gärna av dig och se om vi kan starta ett samarbete.

Eksjöhult småbruk
Här odlar Mathilda och Tom grönsaker helt utan besprutning, konstgödsel eller fossila bränslen. Gården ligger ungefär 1,5 mil från oss och under sommaren levereras grönsakerna till våra matkorgar främst från Eksjöhult.

Fresons bageri och trädgård
I Rimforsa, ca 2,5 mil från oss, ligger Fresons bageri och trädgård. Där hämtar vi den fantastiska ostkakan som finns till efterrätt.

Ölsbo
På granngården Ölsbo bryggs det passande nog öl! Vilken lycka att kunna servera öl från granngården, dessutom gjord helt på svenska och ekologiska råvaror.

Ett kilo socker
Ida gör de godaste av praliner så goda att hon vann pralin SM 2023. Till oss tillverkar hon praliner med skogssmaker, vad tror ni om granskott eller hjortron? Choklad är svårt att producera i Sverige men Ida köper sin choklad från Malmö chokladfabrik och väljer råvaror med omsorg.

Gävbo Bakstra
Hantverksbakat tunnbröd av ekologiska, lokala råvaror och kulturspannmål bakas i Gammalkil ca 2 mil från oss. Ett fantastiskt bröd som både ingår i frukosten och i våra tunnbrödsrullar, där är det oftast Sverkers potatistunnbröd som gäller, om det finns gammelpotatis kvar för säsongen såklart!

SAMLADE RECEPT

Här har vi samlat en lista på mat som vi gillar att laga över öppen eld. Kanske hittar ni som planerar att ta med mat något bra tips!

 • Kanelbullar över eld
  Kanelbullar över eld är otroligt gott, förbereds hemma och tillagas utomhus.
 • Pulled lamb
  Pulled lamb är en smarrig het lammgryta som kokas till köttet faller isär och gärna äts i bröd med goda tillbehör.
 • Hotam Totam
  Hotam Totam är en smidig och riktigt god efterrätt som går bra att laga över öppen eld.
 • Pinnbröd
  Det klassiska grilltillbehöret. Här är vårt favoritrecept.
 • Pastasås med kantareller
  Perfekt när du hittat kantareller eller annan god svamp i skogen.