PULLED LAMB

2 kg lammkött
ca 0,5 kg lök
1 dl soja
1 dl japansk soja
Paprikapulver
Cayennepeppar
Chilipulver
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar

Valfritt vid tillgång:
Honung
Riven ingefära

Receptet är inte så exakt och bäst är om man kan testa sig fram till vilken styrka man själv föredrar när det gäller kryddningen. Utgångspunkt är att runt en matsked av varje krydda blir till en ganska stark gryta, så variera efter tycke och smak och notera måtten till nästa gång för att kunna justera.

Bitarna behöver inte putsas innan, senor och fettklumpar kan tas bort i efterhand. Marinera köttet över natten om du har tid. Använd en ungnsgryta med lock och ställ in i ugnen på 180 – 200 grader, glöm bort det en stund och ta ut det när köttet faller isär. Hur lång tid det tar beror på hur stora köttbitar du har, men räkna med minst 5 timmar om du har större bitar. När det är klart ska köttet falla isär när du drar i det.

Smaka av och öka eventuellt på med salt och kryddor. Servera med grönsaker, aioli, hummus, picklad rödlök, inlagd gurka och glödbröd, tortillas eller nachos.

Frys gärna in i foliepaket som du enkelt kan ta med på utflykten för att värma över elden eller på stormkök. När det är dags att värma häller man bara på lite vatten och låter det stå och småputtra igen bredvid elden.

Lycka till!